Adventi áhitat

2023. december 17.

2023. december 12-én (kedden) este Adventi áhítatra vártuk szemináriumunk kápolnájába a klasszikus zene kedvelőit. Az est folyamán a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának zeneművészeti hallgatói ajándékozták meg a jelenlévőket előadásukkal.

A koncertet Veres András győri megyéspüspök és Grafl Ákos HÖK elnök nyitotta meg. Az est konferansziéja Ollé Tamás papnövendék volt.

A köszöntők elhangzása után elsőként Kelemen Noémi gitáron szólaltatta meg Mauro Giuliani C-dúr szonátáját, valamint Francisco Tarrega Adelita-mazurkáját, és Rositáját.

Ezt követően Kodály Zoltán kilenc epigrammája közül négyet (7., 2., 5., 6,) adott elő Balogh Flóra (ének), akit Varga Pál kísért zongorán.

Majd ismét húros hangszerek hangja töltötte be a kápolna terét. Cséfalvay Anna (hegedű) és Kondákor Vivien (gitár) duója Vivaldi A-moll hegedűszonátájának első tételét adta elő.

Kápolnánk orgonáját Szitás Zsófia szólaltatta meg. Előadásában Franck D-moll és D-dúr "Sortie"-ját, valamint Bach Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ című korál prelúdiumát hallgathatta meg a közönség.

Ezt követte Balogh Flóra (ének) és Dere Máté (zongora) előadása, akik Richard Strauss három dalát adták elő (Die Nacht, Morgen és Zueignung).

Az estet Szantner Tamás papnövendék szavalatát követően Cséfalvay Anna (hegedű), Budás Tímea Virág (fuvola) és Dere Máté (continuo) triója előadásában Bach G-dúr triószonátájának 1. tétele zárta.

Köszönjük a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának zeneművészeti hallgatóinak, hogy koncertükkel emelkedettebbé és meghittebbé tették adventi készületünket. Ugyanakkor imádkozzunk is értük, valamint a szakkollégistáinkért, hogy a Szentlélek segítse őket féléves vizsgáik során!

Szöveg: Kovács Gábor
Fotók: Brenner János Hittudományi Főiskola


Képek

Eseménynaptár -
2024. július

Intézményünk

A Brenner János Hittudományi Főiskola a Nyugat-Dunántúl egyik legrégebbi egyházi felsőoktatási intézménye, fenntartója a Győri Egyházmegye. A régióban a hitéleti, hittudományi, egyházzenei képzések és továbbképzések szellemi központja.

Főiskolánk legfontosabb küldetésének tartja a papnövendékek és a hitoktatók képzését. Célunk nemzedékről nemzedékre átörökíteni, hogy az Isten titka felé nyitott emberi gondolkodás logikus, szép, értelmes és igaz.

Főiskola Papnevelő Intézet Kollégiumok