Nyitott hétvége a szemináriumban

2024. március 2.

2024. február 23-25. között kitártuk intézményünk kapuit azok előtt, akik szívesen megismernék életünket, és érdeklődnek a papi hivatás iránt.

A résztvevők közül többen már csütörtökön megérkeztek, s bekapcsolódtak lelki és egyéb programjainkba. Másnap közös zsolozsma és reggeli után a főiskolai előadásokat is meglátogathatták vendégeink. Az első évfolyam órái, különösen a filozófia nagyon népszerűnek bizonyult.

A szeminárium napirendjéhez igazodva, a tanórák után a Napközi Imaórát végeztük a kápolnában, majd közösen fogyasztottuk el a böjti ebédet.

Mi, kispapok nagyböjt péntekjein a Székesegyházban veszünk részt rendszerint a keresztúti ájtatosságon, azonban a fiatalok számára lehetőséget biztosítottunk egy belvárosi keresztútra is, melyen a szeminaristák közül is többen részt vettek. Az egyes stációk (állomások) elmélkedéseit az érdeklődők és a papnövendékek olvasták fel. A nap a szokásos módon folytatódott, s zárult.

Szombat reggel, Szent Mátyás apostol ünnepén elsőként a Reggeli dicséretet imádkoztuk el a zsolozsmából, majd közösen étkeztünk. Ezt követően prefektus atyával találkozhattak a nyitott hétvége résztvevői, majd megtekinthették a páratlan szépségű természeti kincset, a Püspökerdőt, végül - szombati nap lévén - velünk imádkozták a szentolvasót, délben pedig az Úrangyala imádságot.

Az ebédet követően a szeminárium lelki elöljárójával, spirituális atyával beszélgethettek, majd csoportokba szerveződve több “túrát”, programot is választhattak: lehetőségük volt megtekinteni a győri bazilikát és a kincstárat, az Apor-kiállítást és a Toronykilátót, valamint egy kellemes belvárosi sétát követően a Kuglóf cukrászdában a Hallgatói Önkormányzat vendégei voltak.  

Este, nagyböjt 2. vasárnapjának előestéjén közösen ünnepeltük a Szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban, melynek végén - hagyományainkhoz híven - Szűzanya-köszöntőt tartottunk a kegyoltárnál. Két testvérünk szervezésében a szombati napot a “Bojtfoglaló” nevű játékkal zártuk, amely a Honfoglaló játékszabályain alapul, de ebben az esetben az elfoglalható területek a Nagy-Magyarország egyházmegyéi voltak. Három csapat három püspöke küzdött a győzelemért, s végül csakis egy maradhatott.

A nagyböjti vasárnapot ugyancsak zsolozsmával és reggelivel kezdtük, majd az ünnepi Szentmisét, valamint a Napközi Imaórát követően az ebéddel búcsúztunk kedves vendégeinktől.

Szöveg: Kator Martin

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola


Képek

Eseménynaptár -
2024. május

Intézményünk

A Brenner János Hittudományi Főiskola a Nyugat-Dunántúl egyik legrégebbi egyházi felsőoktatási intézménye, fenntartója a Győri Egyházmegye. A régióban a hitéleti, hittudományi, egyházzenei képzések és továbbképzések szellemi központja.

Főiskolánk legfontosabb küldetésének tartja a papnövendékek és a hitoktatók képzését. Célunk nemzedékről nemzedékre átörökíteni, hogy az Isten titka felé nyitott emberi gondolkodás logikus, szép, értelmes és igaz.

Főiskola Papnevelő Intézet Kollégiumok