Papnövendéknek szeretnék jelentkezni

Gondolkodsz a papi hivatáson, de még bizonytalan vagy? Sokat segíthet a döntésben, ha megbeszéled ezt plébánosoddal, lelki vezetőddel vagy más pappal, akit jól ismersz és megbízol benne.

Ha már eldöntötted, hogy igent mondasz Isten hívására és pap szeretnél lenni, akkor is van még néhány teendőd mielőtt megkezdhetnéd a felkészülést valamelyik szemináriumban. Először is érettségit kell szerezned. A teológia elsajátítása a szemináriumok mellett működő főiskolákon vagy egyetemeken zajlik, ezért a képzés megkezdése előtt mindenképp le kell érettségizned. Ha van már érettségid vagy éppen érettségi előtt állsz, akkor jelentkezhetsz azon egyházmegye püspökénél, ahol később papként szolgálni szeretnél. Tőle kérheted felvételedet a papnövendékek közé. Az egyházmegyék tavasszal, egy előre meghirdetett időszakban várják a jelentkezőket, akik szeptembertől kezdhetik meg a készületet.

Saját kézzel írt felvételi kérelmedben tudatnod kell a püspökkel lakcímedet, elérhetőségeidet, valamint – és ez a legfontosabb – szándékaidat, vagyis le kell írnod, hogy miért szeretnél pap lenni. Ezen kívül még néhány dokumentumot is csatolnod kell. Ezek általában a következők:

  • kézzel írt önéletrajz
  • keresztlevél bérmálási igazolással
  • szülők egyházi házasságlevele
  • utolsó iskolai bizonyítvány másolata
  • plébános vagy lelki vezető ajánlólevele

A jelentkezést követően a püspök felvételizni hív, ahol különböző feladatok és beszélgetés útján igyekszik eldönteni, hogy alkalmas vagy-e a papi hivatásra. Amennyiben alkalmasnak ítél, egy általa választott szemináriumba küld tanulni. Előfordulhat, hogy a szemináriumban is meg szeretnének hallgatni mielőtt befogadnak. Ebben az esetben is a püspök hozza meg a végső döntést, csupán figyelembe veszi a szemináriumi elöljárók véleményét is. A felvételi eredményéről – legyen az pozitív vagy negatív – az egyházmegye írásban értesít. Miután felvételt nyertél már „csak” annyi teendőd van, hogy szeptemberben beköltözz a szemináriumba és előreláthatólag hat év alatt alkalmassá válj arra, hogy papként szolgáld Istent és a rád bízott embereket.

A fent leírt információk tájékoztató jellegűek. A felvételi eljárás menete és a szükséges dokumentumok köre az egyes egyházmegyékben eltérő lehet. Pontos és részletes információkért kérünk keresd az adott egyházmegye illetékeseit!

Eseménynaptár -
2024. május

Intézményünk

A Brenner János Hittudományi Főiskola a Nyugat-Dunántúl egyik legrégebbi egyházi felsőoktatási intézménye, fenntartója a Győri Egyházmegye. A régióban a hitéleti, hittudományi, egyházzenei képzések és továbbképzések szellemi központja.

Főiskolánk legfontosabb küldetésének tartja a papnövendékek és a hitoktatók képzését. Célunk nemzedékről nemzedékre átörökíteni, hogy az Isten titka felé nyitott emberi gondolkodás logikus, szép, értelmes és igaz.

Főiskola Papnevelő Intézet Kollégiumok