Brunczvik Mátyás Péter

Papnövendék, 5. évfolyam


Egyházmegye: Kaposvári Egyházmegye
Született: Budapest (szárm. Érd), 2000. június 11.
Plébánia: Szent Szűz, Az Egyház anyja plébánia (Érd-Tusculanum)

Brunczvik Mátyásnak hívnak, 2000. június 11-én születtem Budapesten. Érd városában nőttem fel és a tusculanumi plébánián kezdődött meg hitem erősödése. Történetem eléggé „sablonosan” kezdődött, mivel első találkozásom az Istennel még kisgyermek koromban történt, amikor elmentünk családommal a karácsonyi szentmisére. Természetesen a miséből semmit sem értettem, viszont nagyon érdekesnek tartottam, hogy a pappal együtt a ministránsok is felmehettek az oltárhoz. Ez annyira megtetszett, hogy én is elkezdtem ministrálni. A szüleimről tudni kell, hogy nem igazán voltak hívők, de miután elkezdtem szolgálni a szentmisén elkezdtek ők is járni velem együtt. Ez már ott tart, hogy édesanyám hittant oktat, édesapám pedig diakónusnak tanul.

Érettségimet az esztergomi ferences bentlakásos gimnáziumban szereztem meg. Anno közeledve az érettségihez már felnőttesebben tudtam végig gondolni, hogy mit is akarok. Sokszor meg fordult fejemben a papság gondolata. Így hát az utolsó évem félévekor, beültem a templomba és imáimban megbeszéltem az Úrral, hogy elindulok a papság irányába, és ha ő ebben támogat, akkor benne bízva indulok meg ezen az úton. Az imámat követően azon kezdtem el gondolkozni, hogy melyik papnevelő intézetbe kerülök az egyházmegyém által (Székesfehérvári Egyházmegye)

Ebből kiindulva a központi és az esztergomi szeminárium jöhetett szóba, de Budapest nem igazán állt közel hozzám, Esztergomban pedig már így is töltöttem négy évet. Varga László kaposvári megyéspüspök Érden tartott hajnali misét és megismerkedett a családommal. Így adódott lehetőségem felvételt kérni a Kaposvári Egyházmegye növendékei közé. Püspök atya alkalmasnak talált és a győri szemináriumba küldött. Ennél több se kellett nekem, hiszen ez egy teljes megerősítés volt számomra az Istentől. Ezek által 2019. szeptemberében kezdtem meg a felkészülést a papi hivatásra.

Eseménynaptár -
2024. június

Intézményünk

A Brenner János Hittudományi Főiskola a Nyugat-Dunántúl egyik legrégebbi egyházi felsőoktatási intézménye, fenntartója a Győri Egyházmegye. A régióban a hitéleti, hittudományi, egyházzenei képzések és továbbképzések szellemi központja.

Főiskolánk legfontosabb küldetésének tartja a papnövendékek és a hitoktatók képzését. Célunk nemzedékről nemzedékre átörökíteni, hogy az Isten titka felé nyitott emberi gondolkodás logikus, szép, értelmes és igaz.

Főiskola Papnevelő Intézet Kollégiumok