Bősze Gábor

Papnövendék, 5. évfolyam


Egyházmegye: Győri Egyházmegye
Született: Szombathely (szárm. Szakony), 1995. február 3.
Plébánia: Szent István Király Plébánia (Szakony)

Egy az osztrák határ mellett fekvő kis faluból, Szakonyból származom. Családomtól nem igazán kaptam vallásos nevelést, de hittanra azért beírattak, hisz ez volt a szokás. Gyerekként egyedül jártam szentmisére, de nagy érdeklődéssel figyeltem a pap mozdulatait, úgy gondoltam én is ezt szeretném csinálni. A papi hivatás gondolata azután feledésbe merült, először tanár, aztán könyvelő szerettem volna lenni. Érettségi után újra jobban éreztem a hívó szót, de akkor még bizonytalan voltam. Úgy gondoltam a középiskolában megkezdett számviteli pályán tanulok tovább, időt hagyva magamnak a döntésre.

Az egyetemi tanulmányaimat Budapesten végeztem, ahol egy másik világgal találkoztam. Az idegen környezet, az oktatók magas elvárásai és a túlhajszoltság miatt eltávolodtam Istentől, az eddig számomra oly fontos vasárnapi szentmiséket is elhanyagoltam. Nem tudtam teljesen megszokni ezt az életmódot, ezért a diploma megszerzése után otthon vállaltam munkát a közös önkormányzati hivatalban, hogy a helyi közösséget segíthessem a megszerzett tudásommal.

Munkába állásom után egyre több feladatot vállaltam az egyházközségben is. Ministráns lettem és sokszor helyettesítettem a sekrestyést is. Ekkor éreztem újra Isten hívását. Feladataim lehetővé tették, hogy a korábbinál több időt töltsek a templomban, több időm legyen a csendes imádságra. Lassan eloszlottak kételyeim a papsággal kapcsolatban, de még sokáig halogattam a döntést, mert nem éreztem magam alkalmasnak a feladatra. Hosszas vívódás és imádkozás után azonban sikerült felülkerekednem aggodalmaimon, és kértem felvételemet az egyházmegye papnövendékei közé. Bár tudom nem egyszerű papként hiteles életet élni, sok nehézséggel kell szembe nézni az évek során, mégis úgy érzem ezt az utat kell követnem, mert Isten erre hívott.

Eseménynaptár -
2024. május

Intézményünk

A Brenner János Hittudományi Főiskola a Nyugat-Dunántúl egyik legrégebbi egyházi felsőoktatási intézménye, fenntartója a Győri Egyházmegye. A régióban a hitéleti, hittudományi, egyházzenei képzések és továbbképzések szellemi központja.

Főiskolánk legfontosabb küldetésének tartja a papnövendékek és a hitoktatók képzését. Célunk nemzedékről nemzedékre átörökíteni, hogy az Isten titka felé nyitott emberi gondolkodás logikus, szép, értelmes és igaz.

Főiskola Papnevelő Intézet Kollégiumok