“Magyar ifjak pajzsa” - Szent Imrét ünnepeltük

2023. november 7.

Az őszi szünet utáni első napon, november 4-én emlékeztünk meg országunk első szent királyának fiáról, Szent Imre hercegről, akit liliommal szokás ábrázolni, ugyanis szüzességben élte életét.

A délutáni órákban a Püspökvár udvarán gyülekeztünk, ahol a rövid megemlékezésre került sor. A Szent Imre herceg, Magyarország éke... kezdetű népének után István király Imréhez írt intelmeiből egy-egy részletet hallgattunk meg a papnövendékek előadásában. Majd a magyar szentekhez és boldogokhoz fohászkodtunk, végül pedig könyörgéssel zártuk imádságunkat. Az ünnepség zárásaként a Püspökségen található Szent Imre-szobor koszorúzása következett. Ezen alkalommal megtisztelt minket jelenlétével Veres András püspök atya is.  

Ezt követően a győri Szent Imre-templomba gyalogoltunk el, melynek búcsúünnepén vettünk részt Dr. Balázs Tamás plébános, főiskolai tanár meghívására. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Császár István spirituális atya volt, a beszédet Végerbauer Richárd prefektus atya mondta. A szeminaristák mellett népes minstráns csapat segítette az oltárszolgálatot. 

A szentmise után ünnepélyes módon, énekelve végeztük a matutinumot (olvasmányos imaóra) Tamás atya vezetésével. A lelket felemelő liturgikus cselekmények után - melyben örömmel éltük meg a liturgikus közösség erejét - az asztal közösségében is együtt ünnepeltünk. 

Szöveg: Kator Martin 

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola 


Képek

Eseménynaptár -
2024. július

Intézményünk

A Brenner János Hittudományi Főiskola a Nyugat-Dunántúl egyik legrégebbi egyházi felsőoktatási intézménye, fenntartója a Győri Egyházmegye. A régióban a hitéleti, hittudományi, egyházzenei képzések és továbbképzések szellemi központja.

Főiskolánk legfontosabb küldetésének tartja a papnövendékek és a hitoktatók képzését. Célunk nemzedékről nemzedékre átörökíteni, hogy az Isten titka felé nyitott emberi gondolkodás logikus, szép, értelmes és igaz.

Főiskola Papnevelő Intézet Kollégiumok