Kiállítás nyílt Szombathelyen

Kiállítás nyílt a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának épületében november 8-án a karitász társintézményeinek művészetterápiás foglalkozásain résztvevők alkotásaiból. A tárlat hűen tükrözi a szenvedély- és mentális betegségekben küszködők belső világát.

A kiállítás megnyitóján Dr. Németh Norbert szakigazgató örömét fejezte ki, hogy a tárlat révén valósággal életre keltek a Hittudományi Főiskola fehér, sivár falai. Mint mondta: „az alkotásokból életsorsok tükröződnek, amelyek sok esetben fájdalmakat, szenvedéseket hordoznak”.  

"Ezek az alkotások üzennek nekünk, akik itt a Hittudományi Főiskolán oktatunk vagy éppen a ránk bízott tanítványok számára is, akik itt ma képződnek a hitoktatás feladatára vállalkoznak, hiszen ezek az alkotások hitet ébresztenek vagy éppen növelik az emberben."- mondta Norbert atya.

A szombathelyi Hittudományi Főiskola jelenleg több mint 100 alkotásnak ad helyet. A műveket azok a szenvedély- és mentális betegségekkel küzdő emberek készítették, akik a RÉV és a Szikla művészetterápiás foglalkozásain vesznek részt.

Tuczainé Régvári Marietta igazgatónő (Szombathelyi Egyházmegyei Karitász) így méltatta a kiállított alkotásokat és az alkotókat:

"Az alkotások azért nagyon jók, mert ők az összes feszültséget, az összes olyan problémát, amiről esetleg nem beszélnek vagy nem tudnak beszélni, ezeket kialkotják magukból - csúnyán mondva - és az a nagy ajándék számukra, amikor ezeket az alkotásokat mi elvisszük valahova és megmutatjuk."

Az alkotók a kézműves terápiák során lelkiekben is gyarapodtak. Műveiken számos vallási szimbólum felfedezhető.

"Én is, mint itt legtöbben, pszichés betegek voltak és nekünk erre nagyon nagy szükség volt, hogy azt csinálhassuk, amit szeretünk, mert akkor így sokkal könnyebb volt. És hogy a többeik is olyanok voltak, nem volt különbség közöttünk, úgyhogy nekünk nagyon jó volt." – mondta Németh Katalin az alkotók egyike.

A kiállítás január végéig látható.

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.