Éves kirándulásunk Lengyelországba

Szemináriumunk közössége az idei tanévben Lengyelországban töltötte hagyományos éves kirándulását október 20-23. között.

Október 20-án, csütörtökön a reggeli órákban indultunk el Lengyelországba. Első úticélunk Wadowice volt, ahol 102 évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa született. A szent pápa szülőházának megtekintése után közösen ünnepeltük meg a helyi bazilikában az Eucharisztiát Végerbauer Richárd prefektus atya vezetésével, majd Czestochowába utaztunk tovább. Másnap a Jasna Góra-n vettünk részt szentmisén, melyet Bognár István spirituális atya mutatott be. Czestochowa jó alkalom volt arra is, hogy bevásároljunk papi ingeket és egyéb liturgikus tárgyakat – ha már egyszer itt járunk...

Ebéd után elindultunk Wieliczkaba, ahol a Sóbányát tekintettük meg a maga 300 km-es alagútrendszerével együtt. Természetesen ebből mindössze 3 km-t tekinthettünk meg, de talán társaim nevében is mondhatom, hogy nagyon megérte. A sóbánya után Krzeszowice-ben töltöttük az éjszakát, ahonnan másnap Krakkóba utaztunk, hogy találkozzunk Stanislaw Dziwisz bíborossal, a Krakkói Főegyházmegye nyugalmazott érsekével, aki örömmel osztotta meg velünk személyes tapasztalatait Szent II. János Pálról és a magyarokról. A helyi szeminárium megtekintése és a városnézés után szentmisét ünnepeltünk az Isteni Irgalmasság Bazilikájában, majd Auschwitz felé vettük az irányt. A koncentrációs tábor markánsan belevéste szívünkbe azt a szomorú valóságot, hogy mire is képes az ember. Az időjárás ködös volt, sötétedett éppen. A barakkok félhomálya szinte nyomasztó, már-már fájdalmas csöndben hasítottak végig rajtunk. Az emlékek, a jajszó csöndje meghatározta az estét.

Vasárnap Reisner Ferenc rektor úr által celebrált szentmise után a Kalwaria Zebrzydowskára látogattuk el. Ez Lengyelország második legnépszerűbb Mária-kegyhelye. Itt köszöntünk el nagyvonalú kísérőnktől, tolmácsunktól, Andrzej Kostecki OP atyától, aki szeretettel volt jelen közöttünk és segítette kirándulásunk megszervezését.

Szöveg: Pohnert Dávid

Fotók: Brenner János Hittudományi Főiskola

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.