Projekt alapú tanítás az iskolában a gyakorlatban

2021. május 5-én Zsódi Viktor SchP a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója ismét vendégünk volt, hogy a győri kispapoknak az iskolai hitoktatásban alkalmazható projektek készítését a gyakorlatban is ismertesse.

Az előző előadásban az igazgató úr sokféle módszert ismertetett. Amit nagy számú érdeklődő követhetett és vissza is nézhetett a világhálón. Ezen a szerda estén azonban csak a szeminárium hallgatóinak tartott gyakorlati előadást, ahol megismerkedhettünk a projektek előkészületeivel.

Átbeszéltük felépítését, értékelésének szempontjait. Néhány projekt leírása alapján megismertük, melyek azok a fontos részletek, amivel könnyen be tudjuk vonni a fiatalokat a feladat megoldásába és a lehető legnagyobb tudásszerzésre tudjuk ösztönözni őket. A beszélgetés során nekünk kellett egy meghatározott korcsoportnak kitalálni projektötleteket, melyeket aztán átbeszéltünk. Láthattuk ötleteinknek milyen nehézségei lehetnek abban a formában és hogyan lehet elkerülni, hogy rossz irányba menjen egy-egy projekt.

A másfél órás gyakorlati elemekkel tarkított előadás gyorsan eltelt, rengeteg gyakorlati ötlettel és megvalósításuk módszerével gazdagodtunk. A nap zárásaként még megismerkedtünk a redmenta nevű magyar oldallal, melyet a számonkéréseknél lehet nagyszerűen alkalmazni. Nem csak kitöltöttünk egy kész feladatlapot, hanem végig vettük azon lépéseket, amellyel el lehet készíteni egy saját űrlapot.

Az előadás sikeresen elmélyítette a februári előadáson hallottakat, gyakorlati oldalról megközelítve könnyebben érthetővé váltak a részletek. Láttuk azt is mekkora háttérmunkára van szükség egy jó projektfeladat elkészítése mögött.

Cikk: Flehner Péter

Fotók: Brenner János Hittudományi Főiskola

 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.