Kispapi rekollekció

Marton Zsolt püspök atya a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szemináriumi bizottságának vezetője tartotta 2021 első rekollekcióját február 26-27. között. A péntek délután elmélkedéssel kezdődött, amelyben püspök atya előbb röviden felvázolta az életútját, a hivatásának alakulását. Közben többször emlékeztetett, milyen fontos tisztában lenni hogyan is alakult a saját hivatásunk, miért olyan fontos az alapozás, a megtérésnek azon aspektusa, hogy nem csak én fordulok Isten felé, hanem igyekszem az életem minden területét úgy alakítani, hogy az Krisztusra irányuljon.

Péntek délután volt lehetőségünk személyesen beszélgetni és gyónni is püspök atyánál. Az egy óra elég szűkösnek bizonyult. Egy bensőséges szentségimádással folytatódott a program, itt a csendé volt a főszerep. A csendben elszakadunk a világtól, önmagunktól és csak Istenre tudunk figyelni. Az esti kötetlen beszélgetésben kérdéseket lehetett feltenni akár személyes akár az előadáson hallottakkal kapcsolatosan.

Szombat délelőtt folytatódott az előző napon megkezdett elmélkedés. Központi téma a papság volt. Püspök atya őszintén és nyíltan elmondta mindazon nehézségeket, amelyekkel szembe fogunk találkozni, de biztatott is, hogy a kitartás meghozza gyümölcsét. A legfontosabb a helyes imaélet kialakítása számunkra, hiszen erre az alapra, a bensőséges istenkapcsolatra tudunk csak építkezni. Az imában egyszerre van jelen a bensőségesség, őszinteség és a hűség, de nem csupán jelen van, hanem segít is, hogy ezek kialakuljanak bennünk. Az imádság mellett a cölibátusról hallottunk egy hosszabb lélegzetvételű tanítást. Ez a két alapvető pillér, amit, ha nem alakítunk megfelelően akkor összedőlhet az egész építmény. Zárásként a záró szentmise előtti lelkesítésként kaptuk: a papság szent kaland, kalandra fel! A rekollekciót püspöki szentmisével, majd közös ebéddel zárük.

Köszönjük Püspök atyának a felkészülést, a mély elmélkedéseket, az őszinte beszélgetést és a jókedvvel fűszerezett előadásokat.

Szerző: Flehner Péter

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.