Projekt alapú tanítás az iskolai hitoktatásban

 1. február 24-én 18 órai kezdettel Zsódi Viktor SchP a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója tartott előadást a győri kispapoknak és a világhálón becsatlakozó nagy számú érdeklődőknek az iskolai hitoktatásban alkalmazható új módszerekről.

  A szerda esti előadás alappillérei a következők voltak: a kooperatív pedagógiai módszerek, a digitális eszközök használata és a projekt alapú tanulás.

  A közvetlen hangulatú előadásban betekintést nyerhettünk a hitoktatás olyan módszereibe, melyekkel fel tudjuk kelteni a fiatalság figyelmét, be tudjuk vonni őket a megismerés folyamatába, ahol a sok önálló feladat révén mélyebb tudásra tehetnek szert. Elsősorban az iskolai hitoktatás volt a téma, hiszen itt más módszereket kell alkalmazni, mint egy plébániai hittanoktatáson. Többször elhangzott, hogy az iskolai oktatásnál különös figyelmet kell fordítani a felkészülésre, és nem szabad alacsonyabb szinten tanítani a többi tantárgyhoz képest.

  Nem szabad a hitoktatást ugyanúgy tanítani mindenkinek, hiszen mindenki más mértékben tudja megérteni. Ezért jó módszer, ha csoportmunkát és projekteket alkalmazunk, hiszen az itt felkutatott, megértett és előadott tudás sokkal mélyebben rögzül a tanulókban. A keresztény fiatalok a projektek során megtanulhatják hogyan beszéljenek, hogyan vallják meg a hitüket.

  Az értékelést egészen új élményé teheti a digitális eszközök használata, néhány laminált lap, egy előre megírt kérdéssor és mobiltelefon használatával gyorsan és játékos formában lehetett felmérni a közönség tudását, amit az informatikai rendszer azonnal vizuálisan is visszajelzett.

  A kérdések előtt még betekintést nyertünk a projekt alapú oktatásba egy példán keresztül. Ez a módszer sok felkészülést igényel a tanár részéről, de a diákokat is jobban bevonja a megoldásba.

  Az előadás során ízelítőt kaptunk a modern pedagógiai módszerek és digitális eszközök alkalmazásainak lehetőségeitől. Bízunk benne, hogy hamarosan is mind több tanórán fognak a diákok ilyen vagy hasonló módszerekkel találkozni. Az érdeklődők számára az előadás visszanézhető a youtube-on is, az alábbi linkre kattintva: https://youtu.be/hVT-j3ZQ-iA

  Cikk: Flehner Péter

  Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.