Kispapok éves kirándulása (2020. 10. 23.)

Idén október 23-án egy ködös pénteki reggelen a megszokottól eltérően, nem a kápolnában indult a napi program. Egyéni reggeli után a lépcsőházban gyülekeztünk, majd elindultunk az őszi kirándulás helyszíneire. A színes és változatos napunk első állomása Bábolna volt, ahol a napközi imaóra elmondása után megtekintetük a ménesbirtok történetét bemutató múzeumot, majd az idegenvezetőnk megmutatta a jelent. Miután végig jártuk az istállókat, egy kis bemutatóval vártak a fedett lovarda épületben. Ahol, akik jól emlékeztek a korábban elhangzott évszámokra, egy kis lovaglásban is részesedtek. A mének, majd kancák megtekintése után busszal átmentünk a település határában működő lóóvoda vagyis hivatalos nevén a csikótelepen tettünk egy rövid látogatást.

 

Mire végig értünk a sok látnivalón, már elmúlt dél, így buszunk kényelmében utaztunk tovább Császárra, ahol már terített asztal várt minket. Étkezés után megismerkedtünk Wohlmuth Ferenc vértanúságának történetével (1919-ben a rövid életű Tanácsköztársaság alatt szenvedett mártírhalált azok kezei között, akiket nem sokkal korábban megmentett a nép haragjától), megtekintettük sirját, halálának helyszínét, majd a templomban láthattuk az akasztófát is, melyen bevégezte példamutató földi pályáját. Reméljük, hogy élettörténete sokakhoz el fog jutni, ha elkészül az életét bemutató emlékház, és hamarosan boldogaink között tisztelhetjük emlékét.

A nap harmadik állomása Bodajkon volt. Itt a kegyhelyen már vártak minket, egy rövid ismertetőt követően megtartottuk a szentmisét, melyet elöljáróink mutattak be a kegytemplomban, majd a kórusunk előbb a templomban, kicsit később az udvaron álló kegyszobor mellett mutatta meg tudását vendéglátóinknak, és az éppen arra járó zarándokoknak. Mária tiszteletére bemutatott mise után megtekintettük a közelmúltban megújult nemzeti kegyhelyet. Még egyes részeken zajlanak a munkálatok, de a nagyközönség által látogatható részek nagyszerű minőségű és a lelket megragadó kialakítása mély emléket hagyott mindannyiunkban. A kegyhelyen szolgáló atyák vendéglátása nagyszerű élmény volt számunkra, és a lelkünkben elvetett magok remélhetőleg jó talajt találnak. Már kezdett sötétedni, amikor nekivágtunk a kálváriának.

Itt, miután feljutottunk a bodajki golgotához, röviden megemlékeztünk a 64 évvel korábban ezen a napon kezdődött eseményekről. Énekkel és imádsággal gondoltunk hőseinkre és a megholtakra. Egész sötét lett, mire elindultunk vissza a busz felé. Emlékekkel megrakodva, és sok ismerettel gazdagodva érkeztünk haza idei tanévünk első közös kirándulásáról. Köszönjük a vendéglátóinknak a szíves fogadtatást, és idegenvezetést.

Cikk: Flehner Péter

Fotók: Brenner János Hittudományi Főiskola

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.