Papnevelés az információs társadalomban

Szemináriumi elöljárók konferenciája a Győri Szemináriumban

 

Augusztus 21-22-én Győrben tartották szokott összejövetelüket a magyarországi, illetve a magyar nyelvű szemináriumok elöljárói. A győri házigazdák mellett jelen voltak a veszprémi, az esztergomi, a budapesti, a szegedi, az egri, a nyíregyházi és a gyulafehérvári szemináriumokat vezető atyák, illetve a püspöki konferencia papnevelésért felelős tagja, dr. Beer Miklós váci megyés püspök is. A kétnapos együttlétet idén olyan előadások gazdagították, amelyek az informatika nyújtotta evangelizációs lehetőségekkel foglalkoztak. A közösség dr. Pápai Lajos püspök vendégszeretetét élvezte, aki csütörtök este a püspökség kertjében grillezésre hívott, péntek reggel pedig a győri könnyező kegykép előtt szentmisét ünnepelt az elöljáró atyákkal.

 

 

Y generáció
Az informatika és média használatáról három előadást hallgattak meg a résztvevők. Lothringer Éva szociális testvér „Az Y generáció” címmel arról a nemzedékről beszélt, amely immár legkisebb gyermekkorától fogva az internetet használva, mintegy az internet virtuális valóságában élve növekszik. Hogyan lesz a virtuális valóságból virtus, hogyan fedezhetjük fel és mozgósíthatjuk ennek a sokak számára olyan idegen nemzedéknek a pozitív tulajdonságait? A fiatalok, akikkel találkozunk, s akiknek a hivatását keressük, gyakran magukat is „terméknek” látják a konzumvilágban, ahol azonnal lezuhan, eltűnik a süllyesztőben, aki csak egyszer is hibázik, s ezért vannak tele szorongással – mondta el Éva testvér, aki személyes tapasztalatait a közszolgálati média munkatársaként, illetve szerzetesi képzőként szerezte. Az internet világa ugyan számos veszélyt rejteget, s táptalaja a fiatalok „folyékony identitásának” is, ugyanakkor teret ad olyan különleges értékeknek, mint a rendelkezésre állás, a közösségben, hálózatban való gondolkodás, az azonnali segítségnyújtás vágya és lehetősége.

 

Egységesebb fellépést
Dr. Török Csaba televíziós referens előadásában előbb a rendszerváltás óta eltelt időszak katolikus médiamegjelenését elemezte, mármint azokat az alkalmakat, amelyekben egyházunk aktív módon médiatartalmakat hozott létre. A tényszerű ismertetés kitűnő előkészítése volt az előadás második részének, amikor Török Csaba azt sürgette, hogy a szemináriumi képzésben kapjanak helyet a média világának alapfogalmai, a növendékek ismerjék meg egyfajta „médiaprudencia”, vagyis a kötelező óvatosság irányvonalait, s az egyes egyházmegyékben működjék „médiasegély szolgálat”. „Egyetlen plébános sem teheti meg, hogy távol marad a helyi médiától” – jelentette ki. Országos szinten pedig azért kell cselekednünk, hogy egységesebben tudjunk megjelenni.

 

Száraz lábbal a Vörös-tengeren át?
A találkozó befejező előadását Horváth István Sándor zalalövői plébános, a napi evangélium internetes terjesztője, a www.evangelium365.hu portál gazdája tartotta meg. Az okostelefonok és az állandó internethasználat nem a jövő, hanem a jelen – állapította meg. Az evangélium hirdetése minden helyzetben kötelességünk, márpedig az internetes világ ma olyan helyzetet teremtett, amelyből lehetetlen kitiltani a ránk bízottakat, ezért oda kell bevinni az evangéliumot. „Ha azt látjuk, hogy a világ vidáman úszkál a Vörös-tengerben, nem az a dolgunk, hogy száraz lábbal át akarjunk kelni rajta, sokkal inkább az, hogy vállaljuk a vízbe ugrás veszélyeit, és ott keressük az embereinket, ahol vannak.” Az evangelizáció a megváltozott és rendkívül gyorsan változó világban nem csupán felhasználói, hanem kreatív magatartást követel, amelyre bátorítanunk és készítenünk is kell a jövő papjait.

 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.