Együtt az Életért – Életvédelem a gyakorlatban címmel tartott előadást Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója március 22-én a Brenner János Hittudományi Főiskolán

A Hitünk és életünk Szabadegyetem márciusi előadását Frivaldszky Edit az Emberi Méltóság Központ igazgatója tartotta, akit az előadás elején Grafl Ákos főduktor köszöntött. Főduktor Úr beszédében kiemelte, hogy az előadás azért is jelentős, mert néhány nap múlva ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, amikor különösen is azokért a magzatokért imádkozunk, akiket az abortusz veszélye fenyeget.

Az előadás egy rövid bemutatkozással kezdődött, melyben Igazgató Asszony megemlítette, hogy 22 évesen tért meg, valamint, hogy elsőként egy munkatársát sikerült meggyőznie arról, hogy az abortusz helytelen válasz egy megfogant életre. Ez a történet alapozta meg az egész egyesület létrejöttét, amely nyomatékosan hangsúlyozza, hogy az életvédelem a családban kezdődik, melynek okán a társadalomban is foglalkozni kell vele, hiszen a család a társadalom egyik alkotóeleme.

Az Előadó Asszony elmondta, hogy elsősorban krízistanácsadással és nyílt örökbefogadásokkal foglalkoznak, emellett egy telefonos segélyszolgálatot is működtetnek, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a nehéz helyzetbe került nőket tanácsaikkal támogassák.

Igazgató Asszony elmondta, hogy korunk emberei javarészt az abortuszt egy megoldásnak gondolják, valamint megemlítette, hogy a nem kívánt terhesség megszakítását Magyarországon a terhesség 12. hetéig elvégezhetik, pusztán egy szociális indok miatt. Az Előadó Asszony kiemelte, hogy a terhesség 12. hetében már a magzatnak mindene megvan, csak fejlődnie kell. Egy nem várt terhesség mindig krízist hoz magával, a nő és a család krízisét, amelyben a legrosszabb kiút az abortusz lehet. Természetes, hogy a nők ilyenkor összezavarodnak, mert különböző hatások érik őket és egy új vágányra kell terelniük az életüket. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a gyermekvállalás és a gyermeknevelés a maga valójában nem egyemberes munka.

Ma, Magyarországon évente kb. 21 ezer abortuszt hajtanak végre, amelyet ha naponként lebontunk, akkor megállapíthatjuk, hogy egy nap kb. 60 terhességmegszakítás történik. Sajnos manapság egy mérlegre helyezik az emberi életet az alkalmatlannak látszó élethelyzetekkel, amelyeken pedig lehetne változtatni. Ugyanakkor, nem szabad elítélnünk azokat, akik nehéz helyzetbe kerültek, hanem informálnunk kell őket a reális lehetőségekről, megoldásokról. Pozitív lehetőség lehet például az, hogy az illető nő megtartja a gyermeket és az Egyesület segíti őt a felnevelésben, illetve, lehetőség van a gyermek örökbeadására is, amely lehet nyílt, vagy titkos. Viszont, ha a nő úgy dönt, hogy mégis elmegy abortuszra, akkor azt utólag általában megbánja és a magzatvesztés állapotába kerül. Ekkor szinte visszafordítaná az egész folyamatot. Az abortuszon vagy a vetélésen átesett nő, ilyenkor mindig lelki támogatásra szorul.

Ma az Élet és a halál kultúrája küzd egymással, amely egyértelmű szóhasználatot követel meg tőlünk, amely felruház minket egy olyan kötelességgel, mely megköveteli azt, hogy minden esetben a társadalom felé kellő kritikával hirdessük az Élet kultúrájának mindenhatóságát. Ugyanakkor, jelen kell lennie a magatartásunkban egyfajta megértésnek is az abortuszon átesett nők iránt, mivel valamilyen módon ők is áldozatai az abortusznak. Igazgató Asszony kiemelte, hogy több olyan társadalmi kezdeményezés indult, valamint több olyan film is készült, amely a magzatvédelmet helyezi a középpontba. Ilyen például a Váratlan élet című film.

Nagyon köszönjük Frivaldszky Edit igazgató Asszonynak a színvonalas és értékes előadást és bízunk benne, hogy a társadalom minden területén visszhangot kelt az emberi Élet védelmének ügye! Isten áldása és a Boldogságos Szűzanya oltalma kísérje Igazgató Asszonynak és Kollégáinak munkáját!

 

Együtt az Életért Egyesület – „Nem elítélünk, megértünk!

Telefonos segélyszolgálat: +36 30 598-0-198

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldal: https://egyuttazeletert.org/

Film: http://www.varatlanelet.hu/

Szöveg: Rákos József

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.