Veni Sancte főiskolánk levelező tagozatán

Főiskolánk kápolnájában szeptember 11-én, szombaton mutatta be Reisner Ferenc rektor a Veni Sancte szentmisét a levelező képzés hallgatóinak jelenlétében. A szentmisén koncelebrált Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke, Végerbauer Richárd, a szeminárium prefektusa és Ferling György főiskolai tanár. A főiskolán négy képzésen több mint félszáz hallgató tanul a katekéta-lelkipásztori munkatárs, a római katolikus kántor alapszakon, valamint a hittanár-nevelőtanár osztatlan, illetve rövid ciklusú hittanár-nevelőtanár képzésen.

Szentbeszédében Reisner Ferenc atya elmondta, hogy minden tanév elején nagy várakozással olvassa a szentírási szakaszokat, hogy mit üzen az elkövetkezendő időszakra a Jóisten. Mire kell odafigyelni, hogy mind az oktatóknak, mind a hallgatóknak a szolgálata, a munkája és a töltekezése valóban gyümölcsöző legyen. Lukács beszámolója (Lk 6,43-49) szerint Jézus arról tanít, hogy a gyümölcseiről hogyan ismerszik meg az ember. Aki a belső irányát szépen alakítja, az a gyümölcseiben is szépen nyilatkozik meg.

A szentmise első olvasmányában Szent Pál korintusiakhoz írt levelének részlete (1Kor 10,14-22) hangzott el, amely közel 2000 éve íródott. Szinte megborsódzik a hátunk, hogy akkora probléma volt, hogy kinek áldozunk. Az áldás kelyhét vesszük, vagy a sátánnak áldozunk – fogalmazott a főiskola rektora. Azt tapasztaljuk, hogy napjainkban még nehezebb az eligazodás. Egyre kuszább, egyre bonyolultabb világban élünk. Nehéz felfedezni a helyes irányt. Rektor atya reményét fejezte ki, hogy a hallgatók azért jönnek teológiát tanulni, az Istenről szóló tudományban elmélyedni, hogy egyúttal a megkülönböztetés ajándékát is megkapják a Szentlélektől. Tudják azt a keskeny mezsgyét felmérni, hogy meddig vagyunk Isten szolgálatában, és hol kezdődik a világnak – vagy Szent Pál szavaival – a sátánnak a szolgálatába szegődni. Nehéz megtalálni a szilárd alapokat, amelyekre állnunk kell. Jézus azonban segít abban, hogy mit kell tennünk, mi az az életszemlélet és magatartásforma, ami biztos talajra helyezheti az életünket. Azt írja a Szentírás: le kell ásni a biztos alapokig. Palesztinában vannak olyan városok, amelyek nevében szerepel a „tel” szó, ami halmot jelent. Praktikus szempontból a korábbi építkezések köveit felhasználták. Nekünk is ezeket a „tel”-eket kell feltárnunk saját életünkben. Hol van az a sziklaalap lelkünk mélyén, amire a mai világban építhetünk.

Néhány napja egy philadelphiai használaton kívüli templomot lebontottak. Több mint 20 méter magas tornyát egy munkagép 6 perc alatt a földdel tette egyenlővé – idézte fel Ferenc atya, aki párhuzamba állította a Néma sikoly c. filmmel. Az abortusznak egy modern változata, hogy azt a kultúrát, amely keresztény alapokra épül, annak a jelképeit, az Istennel való találkozás meghitt helyeit megszüntetik, mert okafogyottakká váltak. Meg kell keresünk a krisztusi alapokat lelkünk mélyén, mert különben feloldódik életünk a globalista nihilben és nem lesz jövőnk.

Önök a jövő emberei, Krisztusra akarják helyezni életüket, és így talán fel tudunk mutatni egy gyümölcsöző kultúrát, amely a kegyelemtől áthatott, és követhető minden kereső ember számára – zárta szentbeszédet Reisner Ferenc rektor.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegye (www.gyor.egyhazmegye.hu)

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.