Kispapok zarándoklata a Szűzanya nyomában

2021. október 23-án autóbuszos zarándoklaton vettek részt szemináriumunk kispapjai és elöljárói. Az alábbiakban Kordoss Richárd II. éves papnövendék beszámolóját olvashatják az útról.

Szemináriumunk egy szép napnak nézett elébe október 23-a reggelén. Utunkat legfőképpen a Szűzanya tisztelete fonta körbe: reggeli indulásunkat ezért egy szép ima indította, mely az Úti Boldogasszonyhoz szólt.

Első állomásunk felé tartva, amely Tata volt, Grafl Ákos kispaptársunk tartott egy rövid beszámolót a városról, illetve a helyi egyházközségről, hiszen a nyári gyakorlatát ott töltötte. A városba érve az irányt rögtön a külsőleg felújított templom felé vettük, ahol Havassy Bálint atya várt bennünket nagy szeretettel. Belépve a templomba egyből a Máriapócsi Szűzanya másolatának oltára előtt találtuk magunkat. Először kispaptársaimmal elénekeltünk egy erre az alkalomra megtanult akathisztosz himnuszt, és ezzel köszöntöttük a Szűzanyát. Ezután Bálint atya elmesélte nekünk az oltár építésének kalandos történetét, amelyben megfigyelhettük, hogy mily nagy tisztelettel van a Máriapócsi Szűzanya iránt, hiszen papi hivatását neki is köszönheti. A templom körbejárása után elindultunk következő célunkhoz, Vértessomlóra.

Az úton Woditsch Péter II. évfolyamos társunk az Eszterházy családról tartott egy kis előadást, hiszen a területek, melyeken akkor jártunk, régen ennek a családnak a birtokai voltak.

Vértessomlóra érve leszálltunk a buszról, és egy rövid zarándoksétát téve mentünk el a helyi templomhoz. Ekkor csatlakozott hozzánk Visnyei László plébános atya. Ezt a rövid gyalogos utat énekelve tettük meg, hiszen egy gyönyörű Mária kegyhely felé tartottunk. A templomba érve a helyi hívek már buzgó szeretettel vártak bennünket. Itt Reisner Ferenc rektor atya mutatott be szentmisét. A gyönyörű liturgia után agapén vettünk részt, ahol eddigi fáradalmaink kipihenése mellett süteményekkel és frissítőkkel kínáltak meg minket. A rövid pihenő után folytattuk az utat Környére, ahol elfogyaszthattuk az ebédet. Az ebéd után elindultunk Majkra, hogy megtekinthessük a helyi látványosságot, a régi remeteség celláit kívülről és az Eszterházyak vadászkastélyként működtetett épületegyüttesét. 

Napunk utolsó állomásaként elmentünk Oroszlány városába, hogy ellátogassunk a Munkás Szent József plébániára. Itt is hallhattunk a templomról és környékéről egy összefoglaló történetet. Ezt követően elimádkoztuk a Szent József Litániát szentségimádással egybekötve. A nap méltó lezárásaként megemlékeztük az ’56-os forradalomról és áldozatairól. 

Szöveg: Kordoss Richárd

Fotók: Brenner János Hittudományi Főiskola 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.