Októberi rekollekció a Szemináriumban

A 2021/22-es tanév első rekollekciójáraKercza Asztrik ferences atya érkezett hozzánk Szombathelyről. Az idei első kis lelki gyakorlatunk nem a megszokott keretek között zajlott, hiszen sajnos a gyakorlaton lévő ötöd évfolyamos testvérek nem tudtak részt venni rajta.

A délután négy órakor kezdődő első elmélkedés csupán bemutatkozó és bemelegítő volt. Ahol még csupán felmérte az előadó atya kikkel is áll szemben, de már ekkor kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy nem keveset fogunk tanulni Asztrik atyától. Első előadásában a karizmákról halottunk, melyek stigmákká érhetnek. Az egy órás nyitó elmélkedés során, felfigyelhettünk arra, hogy milyen jó hangszerek lehetünk tanítónk, a Mennyei Atya kezében. Rövid csendes elvonulás során lehetőség volt lelki beszélgetésre és gyónásra, utóbbiban szokás szerint segítettek a karmelita atyák is. Este hat órától egy meghitt szentségimádáson vehettünk részt. A megszokott elmélkedések helyett három rövid imádság, majd hosszú csend váltogatta egymást. 

Fél nyolctól a szeminárium közösségi termében gyűltünk össze egy kötetlen beszélgetésre. Asztrik atya a kezdeti bátortalanságunk oldására, elmesélte hivatásának történetét megkapó, sokszor humoros formában. Sőt még rögtönözve el is játszott egy-két kisebb jelenetet életének fontosabb eseményeiről. Ennek hatására már bátran és jó hangulatban tudtuk feltenni kérdéseinket. 

Az éjszakai pihenést követően ünnepélyes zsolozsmával köszöntöttük a lelkigyakorlat záró napjának reggelét. Miután előző este kicsit megismert minket, így most már sokkal személyesebbre tudta venni a tanítást. Az előző este megismert karizmák mellé a második elmélkedés elején egy újat mutatott nekünk. Bach h-moll szvitjének egy részletét adta elő furulyán kotta nélkül! Az előadás végére lett nyilvánvaló, miért is volt ez a különös kezdet. Hiszen Jézus példáját követve nem csupán emberségünkből kell kiüresedni, hanem annyira ki kell üresedni, hogy egyszerű tárgyak legyünk Isten kezében. Így fog tudni a rajtunk keresztül fújó Szentlélek az isteni Gondviselés kottájából “előadni” egy csodás szvitet, ha engedjük, hogy játsszon rajtunk. 

A záró szentmisén még egyszer figyelmeztetett bennünket, hogy csodálókból váljunk Krisztus követőié, vegyük fel keresztünket és kövessük Krisztust!

Ez a lelki gyakorlat szembesített a feladat nehézségeivel, szépségeivel. Megtanított arra, hogy ne a magunk akaratát keressük és akarjuk megvalósítani, hanem legyünk egyszerű hangszerek Isten kezében. Minél jobban sikerül ez, annál tisztábban fog tudni megszólaltatni minket. Köszönjük Asztrik atyának a vidám hangulatú, de mégis mély tanítást. Bízunk benne, hogy a most megpendített húrok egyszer majd bennünk is a mennyei dicséret részévé fog válni isten trónusa előtt.

Szöveg: Flehner Péter

Fotók: Brenner János Hittudományi Főiskola

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.