Michael August Blume SVD Magyarország apostoli nunciusa látogatta meg szemináriumunkat

Michael August Blume SVD apostoli nuncius 2021. május 29-én délután érkezett Győrbe. A Szentszék magyarországi nagykövete Dr. Veres András megyéspüspök meghívására látogatott el városunkba és megtekintette a nemrégen felújított és átadott szemináriumunkat

Az elöljárókkal közösen vártuk Nuncius urat a szeminárium épülete előtt. Érkezését követően a kápolnába vonultunk, ahol elénekeltük a Veni Creator Spiritus himnuszt, melyet Nuncius úr könyörgése követett, melyet magyar nyelven imádkozott. Pár perces csendes adoráció után Nuncius úr megtekintette a felújított szobákat és közös helyiségeket. A díszteremben Dr. Reisner Ferenc rektor atya köszöntőjét követően, Nuncius atya lelkesítő gondolatait hallgattuk meg. Megemlékezett nagymamájáról, aki megyénkben lévő Himod községben született az 1800-as években és az I. Világháború előtt emigrált az Egyesült államokba. Ezt követően Ferenc pápa missziós buzdítását tolmácsolta nekünk, melyet kérdéseink követtek, amiket örömmel fogadott és szívesen válaszolt meg nekünk. Ezalatt az egy óra alatt sok kérdésre megkaptuk a választ, többek között, hogy hazánkban otthon érzi magát, hiszen gyermekként az Egyesült Államokban a Magyarok Nagyasszonya plébánia közösségében nőtt fel és bevallása szerint számos magyar plébánia ezt idézi fel benne. 

A beszélgetést követően átvonultunk a Székesegyházba, ahol Nuncius úrral, Veres András megyéspüspökkel, Pápai Lajos nyugalmazott püspökkel, Böcskei Győző székesegyházi plébánossal kispapok és elöljárók közösen imádkoztuk el a Szűzanya köszöntőt a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt. A liturgia végén az egyházmegye nevében a Prohászka iskola két diákja köszöntötte Nuncius urat 75. születésnapja alkalmából, majd átnyújtottak egy csokor virágot és egy kegykép másolatot.

 A szeminárium ebédlőjében közös vacsorával zárult a program. Vacsora közben Pohnert Dávid III. évfolyamos Kaposvári Egyházmegyés kispap mondott köszöntő beszédet a kispapság nevében, majd átadta ajándékunkat Palatinus Kristóf főduktorral együtt. 

Nagyon szépen köszönjük Nuncius úrnak, hogy meglátogatott minket. Hálásak vagyunk az élő szóban elmondott buzdításáért és azon rövid elmélkedésért, amit gépelve kaptunk tőle. Kívánjuk, hogy Isten kegyelméből még sokáig közöttünk lehessen, imáinkban megemlékezünk róla.

Szerző: Flehner Péter

Fotók: Brenner János Hittudományi Főiskola

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.