Tájékoztatás a koronavírus terjedése elleni védekezésről

A rövid szemléletes tájékoztató (forrás: Országos Mentőszolgálat) informatívan összefoglalja a betegség megelőzésével ill. felismerésével kapcsolatos tudnivalókat.

A tavaly év végén Kínában felbukkant új koronavírustörzs az elmúlt hetekben egyre több országban jelent meg, köztük Európában is. Ebben a helyzetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium mindenkit arra kér, mérlegelje a veszélyeket, mielőtt az érintett területekre indulna. A kockázatok csak részben egészségügyiek, hiszen az is előfordulhat, hogy valaki olyan területen reked rövidebb-hosszabb időre, amelyet karantén alá vonnak.

Ha mégis járt volna a közelmúltban hallgató vagy oktató fertőzött területen, akkor jelezze a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, és két hétig lehetőleg ne menjen közösségbe, valamint figyelje saját magát! Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06-80-277-455-ös, illetve 06-80-277-456-os zöldszámát.

A vírus terjedése ellen gyakori kézmosással, a higiénés szabályok betartásával tudunk védekezni. Intézményünk ezzel kapcsolatban megtette a szükséges intézkedéseket: speciális kézfertőtlenítő szereket szerzett be, korábbinál is nagyobb figyelmet fordít a fertőtlenítésre.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO magyar nyelvű Facebook-oldalán a következő alapvető szabályokat emelik ki:

  • gyakori kézmosás, lehetőleg alkoholalapú, fertőtlenítő hatású szappannal;
  • tüsszentés és köhögés esetén zsebkendőhasználat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges;
  • lázas betegekkel való kontaktus kerülése;
  • lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információadás;
  • élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent;
  • nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése. 

Ezeken kívül a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán és az Országos Mentőszolgálat facebook oldalán is tájékozódhatunk arról, milyen tünetekre érdemes figyelni, mit érdemes kerülni, hogyan és hol terjed a vírus.

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Alapítvány

ado1szazalek kisebb

KEHOP

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.